Εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην πλατεία της Σπλάντζιας στην πόλη των Χανίων

Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου είναι ένα πρωτότυπο αξιοθέατο στην πόλη των Χανίων, σε μικρή απόσταση από το Avra City Hotel. Βρίσκεται στη γραφική συνοικία της Σπλάντζιας, στην κεντρική πλατεία της.

Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου έχει μοναδική αρχιτεκτονική. Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι αρχικά ήταν μοναστήρι των Δομινικανών, το οποίο χτίστηκε μεταξύ του 13ου και του 14ου αιώνα. Γι’ αυτόν το λόγο μερικές φορές ονομάζεται και μοναστήρι του Αγίου Νικολάου.

Κατά τη διάρκεια της οθωμανικής κατοχής της Κρήτης, η μονή μετατράπηκε σε τζαμί. Την ίδια περίοδο, ένα μέρος της χρησιμοποιήθηκε ως στρατώνας των Τούρκων γενίτσαρων.

Ήταν εκείνη την εποχή που ο ψηλός μιναρές χτίστηκε στη γωνία της εκκλησίας. Παρόλο που το εντυπωσιακό μεταλλικό στέγαστρο του μιναρέ καταστράφηκε κατά τη διάρκεια των αιώνων, ο μιναρές έχει αποκατασταθεί με πολλή τέχνη.

Το κτίριο άρχισε να λειτουργεί ως εκκλησία το 1918, μετά την απελευθέρωση της Κρήτης και την επανένωση της με την Ελλάδα. Αφιερώθηκε στον Άγιο Νικόλαο, προστάτη των ναυτικών.
Σήμερα η εκκλησία του Αγίου Νικολάου είναι μια από τις πιο πρωτότυπες εκκλησίες της πόλης των Χανίων, καθώς είναι η μοναδική εκκλησία της Ελλάδας που έχει και καμπαναριό και μιναρέ.

Ένα άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της εκκλησίας είναι η υπόγεια κρήνη που βρίσκεται μπροστά της, την οποία μπορείτε να βρείτε αφού κατεβείτε αρκετές σκάλες. Κατά τη διάρκεια της οθωμανικής περιόδου, οι μουσουλμάνοι της πόλης τη χρησιμοποιούσαν για να πλυθούν.

Πίσω από την κρήνη υπάρχει μια μεγάλη υπόγεια δεξαμενή νερού, η οποία συνδεόταν με το ενετικό δίκτυο δεξαμενών νερού στα Χανιά. Όλες αυτές οι δεξαμενές μπορούσαν να καλύψουν την παροχή νερού του τοπικού πληθυσμού για περίπου έξι μήνες σε περίπτωση πολιορκίας.

Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου βρίσκεται δίπλα σε ένα από τα καλύτερα μέρη για να χαλαρώσετε στην πόλη των Χανίων, τη γραφική πλατεία της Σπλάντζιας (ή πλατεία 1821, όπως λέγεται επίσημα). Την άνοιξη και το καλοκαίρι η πλατεία είναι γεμάτη ζωή και τοπικό χρώμα, χάρη στα γεμάτα κόσμο καφέ, ταβέρνες και καταστήματα που βρίσκονται γύρω της.

Η εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης, η εκκλησία του Αγίου Ρόκκου και ο μιναρές του Αχμέτ Αγά

Δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου βρίσκεται η μικρή εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης, ένα από τα πιο καλά κρυμμένα αξιοθέατα της πόλης των Χανίων.

Η εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης, σύμφωνα με τους ιστορικούς, χτίστηκε τον 16ο αιώνα. Ήταν παραμελημένη για αιώνες, καθώς χρησιμοποιήθηκε ως κατάστημα αντί για τόπος θρησκείας, μέχρι τον 20ό αιώνα, όταν αναστηλώθηκε και άρχισε να λειτουργεί ξανά ως εκκλησία.

Η εκκλησία έχει το χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικό στυλ της μεταγοτθικής περιόδου. Εκτός από την Αγία Αικατερίνη, είναι αφιερωμένη και στον Άγιο Ιωάννη τον Ερημίτη.

Από την άλλη πλευρά της πλατείας της Σπλάντζιας από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, βρίσκεται η ενετική εκκλησία του Αγίου Ρόκκου, που για τους Ενετούς ήταν ο άγιος που τους προστάτευε από την πανούκλα.

Η εκκλησία διατηρεί την αρχική της αρχιτεκτονική, καθώς ήταν μια από τις λίγες εκκλησίες της πόλης των Χανίων που δεν μετατράπηκαν σε τζαμί. Σήμερα δεν λειτουργεί πλέον ως εκκλησία και μερικές φορές μπορείτε να βρείτε ενδιαφέρουσες εκθέσεις τέχνης να πραγματοποιούνται εκεί.

Στην περιοχή βρίσκεται και ο δεύτερος μιναρές της πόλης των Χανίων, μετά τον ψηλό μιναρέ της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου. Είναι ο μιναρές του Αχμέτ Αγά.

Ο μιναρές του Αχμέτ Αγά βρίσκεται στη γραφική οδό Χατζημιχάλη Νταλιάνη. Σήμερα βρίσκεται ανάμεσα στα πολλά όμορφα καφέ, ταβέρνες και καταστήματα της πολύ ενδιαφέρουσας αυτής περιοχής των Χανίων.

Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, η εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης, η εκκλησία του Αγίου Ρόκκου και ο μιναρές του Αχμέτ Αγά αποτελούν εξαιρετικά αξιοθέατα κατά τη διάρκεια της διαμονής σας στην πόλη των Χανίων, καθώς είναι χαρακτηριστικά της αυθεντικής ζωής του τόπου μέσα στους αιώνες.

Ανάμεσά τους, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, στην όμορφη πλατεία της Σπλάντζιας, είναι μια από τις πιο πρωτότυπες εκκλησίες της πόλης των Χανίων, με τη μοναδική της αρχιτεκτονική και την υπόγεια κρήνη.