H καθολική εκκλησία της πόλης των Χανίων: Ο Καθεδρικός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Ο καθολικός Καθεδρικός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου βρίσκεται στο κέντρο της Παλιάς Πόλης των Χανίων. Έχοντας περάσει πάνω από 4,5 αιώνες ως σημαντική Ενετική επαρχία (1204 – 1669), η Κρήτη είχε από αιώνες πριν έναν αξιόλογο πληθυσμό καθολικών χριστιανών.

Η σημερινή καθολική εκκλησία της πόλης των Χανίων χτίστηκε πολύ καιρό μετά από τα χρόνια της Ενετοκρατίας, κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής κατοχής. Σήμερα είναι το κέντρο συνάντησης των καθολικών χριστιανών της πόλης.

Κατεβαίνοντας την κεντρική Οδό Χάληδων στο κέντρο της Παλιάς Πόλης, ξεκινώντας από την πολυσύχναστη πλατεία 1866 και με κατεύθυνση προς το Παλιό Ενετικό Λιμάνι των Χανίων, στα μισά περίπου του δρόμου βρίσκουμε στα δεξιά μας την όμορφη πλατεία μπροστά στην Τριμάρτυρη, τον ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό και Μητρόπολη της πόλης των Χανίων.

Ακριβώς απέναντι από την πλατεία της Τριμάρτυρης, στα αριστερά μας όπως κατεβαίνουμε και στο Νο.46 του δρόμου, βλέπουμε μια μικρή πόρτα με μια σχετική επιγραφή και ένα οικόσημο των Φραγκισκανών Καπουτσίνων που χαράχτηκε πάνω από την είσοδο αιώνες πριν.

Μπαίνοντας στην είσοδο αυτή οδηγούμαστε σε μια όμορφη εσωτερική αυλή, στην οποία δεσπόζει μια όμορφη εκκλησία νεοκλασικού ρυθμού. Αυτός είναι ο καθολικός Καθεδρικός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου των Χανίων.

Η καθολική εκκλησία είναι τρίκλιτη βασιλική, χτισμένη το 1879. Εκτός από νεοκλασικά, διαθέτει και αναγεννησιακά αρχιτεκτονικά στοιχεία. Δίπλα ακριβώς βρίσκεται μια μονή των Φραγκισκανών Καπουτσίνων με μεγάλη ιστορία, η οποία ανακαινίσθηκε το 1991.

Οι λειτουργίες στο ναό γίνονται σε τακτική βάση – μπορείτε να δείτε το σχετικό πρόγραμμα στην είσοδο της εκκλησία επί της οδού Χάληδων. Επειδή η εκκλησία εξυπηρετεί ένα κοινό πιστών από διάφορες εθνικότητες, η λειτουργία γίνεται σε διάφορες γλώσσες, μεταξύ των οποίων και στα αγγλικά.

Η ιστορία του καθολικού Καθεδρικού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, η καθολική εκκλησία της πόλης των Χανίων δεν χτίστηκε στα χρόνια της Ενετοκρατίας στην Κρήτη, αλλά μεταγενέστερα.

Όλα ξεκίνησαν το 1566, όταν με εντολή του Πάπα μια ομάδα Καπουτσίνων μοναχών εγκαταστάθηκε στην Παλιά Πόλη των Χανίων, τα οποία τότε ήταν υπό τον έλεγχο των Ενετών.

Οι Καπουτσίνοι διέμεναν αρχικά σε μια οικία κοντά στο Παλιό Λιμάνι των Χανίων. Εκεί έχτισαν το 1675 το πρώτο μικρό καθολικό παρεκκλήσι της πόλης στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, 30 χρόνια μετά την κατάκτηση της πόλης (1645) και 6 χρόνια μετά την κατάκτηση του νησιού (1669) από τους Οθωμανούς.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, οι Καπουτσίνοι έχτισαν το μοναστήρι τους στο σημείο που βρίσκεται και τώρα, δίπλα στο σημερινό ναό. Αρχικά έχτισαν και ένα νοσοκομείο δίπλα στο μοναστήρι, το λεγόμενο “Κολέγιο”.

Κατά τη δεκαετή περίοδο (1830-1841) της Αιγυπτιοκρατίας στην Κρήτη, ο καθολικός εφημέριος του ναού πήρε από τον Αιγύπτιο κυβερνήτη την άδεια να οικοδομήσει ένα μικρό μονόκλιτο ναό στο σημείο του σημερινού ναού, ο οποίος έγινε τελικά το 1844.

Το 1874 η καθολική εκκλησία ανακηρύχθηκε σε Καθεδρικό των Χανίων. Λόγω του μικρού μεγέθους του, όμως, και των πολλών ζημιών που είχε υποστεί τα παλαιότερα χρόνια από τους σεισμούς που έπληξαν το νησί, κατεδαφίστηκε και στη θέση του χτίστηκε το 1879 ο σημερινός μεγαλύτερος ναός.

Ο καθολικός Καθεδρικός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου των Χανίων είναι ένα σημαντικό αξιοθέατο της Παλιάς Πόλης, το οποίο δείχνει με τον καλύτερο τρόπο την πολυπολιτισμική και ανεκτική φύση της κοινωνίας των Χανίων μέσα στους αιώνες.