Η χλωρίδα και η πανίδα του Δημοτικού Κήπου Χανίων: Από τα Κρι Κρι στα μοναδικά μεγάλα δέντρα

Ο Δημοτικός Κήπος των Χανίων είναι ένα κρυφός ταξιδιωτικός “θησαυρός” που λίγοι επισκέπτες στην πόλη των Χανίων γνωρίζουν. Αλλά πρακτικά όποιος τον απολαμβάνει θα τον συστήσει και στους φίλους τους. Και υπάρχει ένας καλός λόγος γι’ αυτό.

Ο Δημοτικός Κήπος Χανίων δεν είναι ένας απλός, τυπικός κήπος. Είναι επίσης ένας τόπος ιστορικής αξίας για τα Χανιά και προσφέρει μερικά συναρπαστικά αξιοθέατα που μπορείτε να τα βρείτε μόνο εκεί σε ολόκληρη την Κρήτη. Ας τα δούμε όμως ένα προς ένα…

Ο κύριος πόλος έλξης στον κήπο είναι ο περιφραγμένος χώρος – στην ουσία ένας μικρός ζωολογικός κήπος – όπου μπορείτε να δείτε τα Κρι Κρι, τα διάσημα αγριοκάτσικα της Κρήτης. Το Κρι Κρι είναι σπάνιο και απειλούμενο είδος και σήμερα το βρίσκουμε μόνο σε προστατευμένες ή απομονωμένες περιοχές, όπως η ορεινή περιοχή του Φαραγγιού της Σαμαριάς ή το νησάκι Θοδωρού δυτικά της πόλης των Χανίων.

Τα Κρι Κρι είναι μια απόλαυση να τα παρακολουθείτε. Διαθέτουν χαρακτηριστικό ανοικτό καφέ τρίχωμα με σκούρες καφέ και μαύρες περιοχές, συνήθως γύρω από το λαιμό τους. Τα νεαρά αγριοκάτσικα συχνά παίζουν παλεύοντας με τα κέρατά τους. Αν ταξιδεύετε με παιδιά, είναι σίγουρο ότι θα τους αρέσουν πολύ.

Στον δημοτικό κήπο μπορείτε να βρείτε και άλλα όμορφα ζώα, όπως πάπιες και κύκνους. Αλλά εκείνοι που πραγματικά ξεχωρίζουν μετά τα σπάνια Κρι Κρι, είναι τα εντυπωσιακά παγώνια, τα οποία ανυπομονούν να επιδείξουν τα όμορφα πλούσια φτερά τους στους τυχερούς επισκέπτες.

Όμως ένας κήπος δεν αφορά μόνο τα ζώα, αλλά και τα δέντρα και τα λουλούδια. Και ο δημοτικός κήπος των Χανίων έχει και τα δύο. Ο πρωταγωνιστής στο βασίλειο της χλωρίδας του κήπου είναι o τεράστιος Φίκος της Βεγγάλης. Είναι ένα δέντρο με ηλικία περίπου ενάμιση αιώνα, το οποίο απλά δεν μπορείτε να μην το προσέξετε.

Δημοτικός Κήπος Χανίων: Μια ιστορία 150 χρόνων, και ο χαρακτηριστικός Πύργος-Ρολόι

Ο δημοτικός κήπος ιδρύθηκε το 1870, τα τελευταία χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας στην Κρήτη. Αρχικά εξυπηρετούσε την ανάγκη των κατοίκων της τότε περιτειχισμένης πόλης των Χανίων να έχουν έναν ανοιχτό χώρο πρασίνου. Ο Ρεούφ Πασάς ήταν αυτός που δημιούργησε τον πρώτο κήπο, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα της εποχής.

Ο κήπος έγινε αμέσως δημοφιλής στους ντόπιους κατοίκους, και στα τέλη του 19ου αιώνα χτίστηκε ένα θέατρο σε μια γωνιά του. Το κτίριο του θεάτρου είχε στη συνέχεια διάφορες χρήσεις και μάλιστα στέγαζε και το Κρητικό Κοινοβούλιο για κάποιο διάστημα.

Στις αρχές του 20ου αιώνα, μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Δημοτικός Κήπος των Χανίων ανακατασκευάστηκε με νέα πρότυπα. Μεταξύ του 1924 και του 1927, ο εμβληματικός Πύργος – Ρολόι χτίστηκε σε μια γωνιά του κήπου. Το Ρολόι του Κήπου, όπως αλλιώς λέγεται, είναι σήμερα ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κτίρια εκείνης της εποχής και ένα από τα πιο χαρακτηριστικά κτίρια του εμπορικού κέντρου της πόλης των Χανίων.

Το υπέροχο “Καφέ Κήπος” που βρίσκεται σήμερα μέσα στον δημοτικό κήπου έχει επίσης μεγάλη ιστορία. Το πρώτο καφέ στον κήπο χτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και το σημερινό κτίριο χρονολογείται πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στον κήπο μπορείτε επίσης να βρείτε ένα θερινό σινεμά, το οποίο παίζει ωραίες ταινίες τους μήνες του μεγάλου καλοκαιριού των Χανίων.

Ο Δημοτικός Κήπος των Χανίων είναι ταυτόχρονα μια μικρή πράσινη όαση με ελκυστικά αξιοθέατα και ένα μέρος με ιστορική σημασία για την πόλη των Χανίων. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι δύο από τις πιο γνωστές προσωπικότητες της σύγχρονης Κρήτης, ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Νίκος Καζαντζάκης, ήταν συχνοί του επισκέπτες.

Στις μέρες μας, ο δημοτικός κήπος εξακολουθεί να διατηρεί μεγάλο μέρος της παλαιότερης γοητείας του, έχοντας περάσει για τα καλά πλέον στον 21ο αιώνα. Αποτελώντας ένα μικρό καταπράσινο καταφύγιο στο εμπορικό κέντρο της πόλης των Χανίων, ο Δημοτικός Κήπος των Χανίων, μετά από μια μακρά ιστορία 150 χρόνων, είναι μέχρι και σήμερα όλος δικός σας για να τον απολαύσετε.