Το Μινωικό Πλοίο στο Μουσείο Αρχαίας και Παραδοσιακής Ναυπηγικής της πόλης των Χανίων

Ένα από τα πιο ξεχωριστά αξιοθέατα της πόλης των Χανίων είναι το πιστό αντίγραφο ενός αρχαίου Μινωικού πλοίου του 15ου π.Χ. αιώνα, το οποίο βρίσκεται στο Μουσείο Αρχαίας και Παραδοσιακής Ναυπηγικής.

Το Μουσείο Αρχαίας και Παραδοσιακής Ναυπηγικής βρίσκεται στην ανατολική άκρη του Παλιού Ενετικού Λιμανιού, πίσω από το μικρό λιμανάκι με τις ψαρόβαρκες, και στεγάζεται στο επιβλητικό Νεώριο “Μόρο”.

Το μουσείο αποτελεί παράρτημα του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης, το οποίο βρίσκεται στη δυτική άκρη του Παλιού Ενετικού Λιμανιού, στο Φρούριο Φιρκά, το μεγάλο κτίσμα με το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα που “φυλάγει” μέχρι και σήμερα την είσοδο του λιμανιού.

Το Μινωικό Πλοίο είναι μήκους 17 μέτρων. Χρειάστηκε 4 περίπου χρόνια για να δημιουργηθεί. Κατά την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν τα υλικά και οι μέθοδοι που χρησιμοποιούσαν και οι αρχαίοι Μινωίτες: το σκαρί δημιουργήθηκε από κορμούς από κυπαρίσσια, και η στεγανοποίηση του επιτεύχθηκε από διαδοχικές στρώσεις υφάσματος που είχαν εμποτιστεί σε ένα μίγμα ρετσινιού και βοδινού λίπους.

Η κατασκευή του Μινωικού Πλοίου ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2004. Από την αρχή το πλοίο δημιουργήθηκε με σκοπό να είναι αξιόπλοο και αυτό το απέδειξε περίτρανα το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς.

Στις 24 Μαΐου του 2004 το πλοίο ξεκίνησε το παρθενικό – και μεγάλο – ταξίδι του, όταν απέπλευσε από τα Χανιά με πλήρωμα 24 ατόμων. Στις 24 Ιουνίου έφτασε στον Πειραιά, αφού συνόδευσε το πιστό αντίγραφο της αρχαίας Αθηναϊκής Τριήρους που είχε δημιουργηθεί για να μεταφέρει την Ολυμπιακή Φλόγα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Από τότε το Μινωικό Πλοίο έχει πλεύσει και στα πλαίσια διαφόρων άλλων πανηγυρικών εκδηλώσεων όπως η Ναυτική Εβδομάδα.

Αν και το Μινωικό Πλοίο είναι το πιο σημαντικό έκθεμά του, στο Μουσείο Αρχαίας και Παραδοσιακής Ναυπηγικής θα βρείτε και πολλά άλλα αξιόλογα εκθέματα που θα κάνουν την επίσκεψή σας ακόμη πιο αξιομνημόνευτη. Ανάμεσα σε αυτά είναι αντίγραφα μικρών καραβιών σε φυσικό μέγεθος από διάφορες ιστορικές περιόδους της Κρήτης, μια μεγάλη ποικιλία από μικρογραφίες πλοίων, και πλούσιο ιστορικό υλικό με πληροφορίες και φωτογραφίες που αφορούν αιώνες ναυπηγικής παράδοσης του νησιού.

Το Μινωικό Πλοίο της πόλης των Χανίων: Μια ναυτική παράδοση μεγαλύτερη των 35 αιώνων

Η δημιουργία του εντυπωσιακού πιστού αντιγράφου του αρχαίου Μινωικού πλοίου, υπογραμμίζει την τεράστια ναυτική παράδοση της Κρήτης, η οποία συνεχίζεται αδιάλειπτα για περισσότερους από 35 αιώνες

Τουλάχιστον από τον 16ο π.Χ. αιώνα, οι αρχαίοι Μινωίτες κυριαρχούσαν στις θάλασσες του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Ήταν ένας λαός που χρησιμοποιούσαν τα πρωτοποριακά φτιαγμένα για την εποχή πλοία τους για ειρηνικούς – εμπορικούς σκοπούς, και αποτέλεσαν ορόσημο στην ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου στην ανθρώπινη ιστορία.

Το εμπορικό δίκτυο που ανέπτυξαν μέσω του θαλάσσιου εμπορίου συμπεριελάμβανε πρακτικά όλο τον τότε γνωστό κόσμο: Από την ηπειρωτική Ελλάδα, και κυρίως τις Μυκήνες που άκμαζαν εκείνη την εποχή, μέχρι την Κύπρο, την Συρία, την Ανατολία, τη Μεσοποταμία, και την Αίγυπτο, ενώ τα Μινωικά πλοία έφταναν και τόσο μακριά όσο στην Ιβηρική Χερσόνησο, τη δυτική άκρη της Μεσογείου.

Τα προϊόντα που εμπορεύονταν οι αρχαίοι Μινωίτες είχαν μια μεγάλη ποικιλία: Από προϊόντα διατροφής, όπως το ελαιόλαδο (το οποίο μπορούσε να διατηρηθεί για μήνες εν πλω), μέχρι κεραμικά σκεύη και μέταλλα όπως χαλκός, ασήμι και χρυσός, αλλά και υλικά που τότε ήταν σπάνια και πολύτιμα, όπως ο κρόκος, που χρησιμοποιούταν για τη βαφή υλικών και θεωρείται ότι είχε μεγάλη σημασία στις θρησκευτικές τελετές της εποχής.

Όταν επισκεφθείτε το Μουσείο Αρχαίας και Παραδοσιακής Ναυπηγικής  της πόλης των Χανίων και δείτε το σημερινό αντίγραφο του αρχαίου Μινωικού πλοίου, μην μείνετε μόνο σε αυτό που βλέπετε σήμερα: Αναλογιστείτε το πως οι αρχαίοι Μινωίτες, πρόγονοι των σημερινών Κρητικών, βασίστηκαν σε αυτού του είδους τα πλοία για να δημιουργήσουν, 35 ολόκληρους αιώνες πριν, το μεγαλύτερο θαλάσσιο εμπορικό δίκτυο που είχε δει μέχρι τότε η ανθρωπότητα.