Συνοικία και πλατεία Σπλάντζια: Ένα από τα πιο αυθεντικά μέρη της πόλης των Χανίων

Η Σπλάντζια είναι μια από τις πιο ιδιαίτερες συνοικίες της πόλης των Χανίων. Βρίσκεται νότια του ανατολικού τμήματος του Παλιού Ενετικού Λιμανιού.

Στο κέντρο της συνοικίας βρίσκεται η γραφική πλατεία της Σπλάντζιας – η οποία επίσημα λέγεται πλατεία 1821, προς τιμή της ελληνικής επανάστασης για την ανεξαρτησία. Είναι μια θαυμάσια μικρή πλατεία με μεγάλα πλατάνια που προσφέρουν σκιά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Στις άκρες της πλατείας υπάρχουν πολλά τραπέζια και καρέκλες από τα παρακείμενα καφέ και τις ταβέρνες, που είναι ιδανικά για να χαλαρώσετε μετά από τη βόλτα σας στην πόλη των Χανίων.

Γύρω από την πλατεία υπάρχουν επίσης δύο γνωστές εκκλησίες της πόλης των Χανίων. Η μεγαλύτερη από αυτές είναι η επιβλητική εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου ήταν μοναστήρι των Δομινικανών κατά την Ενετοκρατία. Αργότερα, στα Οθωμανικά χρόνια μετατράπηκε σε τζαμί. Και τώρα λειτουργεί ως ορθόδοξη εκκλησία. Δεν μπορείτε να μην την προσέξετε, όχι μόνο λόγω του μεγέθους της, αλλά και λόγω του ότι έχει και καμπαναριό και μιναρέ.

Από την άλλη πλευρά της πλατείας της Σπλάντζιας βρίσκεται η Ενετική εκκλησία του Αγίου Ρόκκου. Χαρακτηριστική εκκλησία της Ενετικής περιόδου, σήμερα δεν χρησιμοποιείται πλέον για θρησκευτικούς σκοπούς.

Η Σπλάντζια είναι γεμάτη από προσεγμένα καφέ, ταβέρνες και καταστήματα. Αυτή η όμορφη γειτονιά είναι ένας από τους “κρυμμένους θησαυρούς” της πόλης των Χανίων, ο οποίος είναι γνωστός μόνο στους ντόπιους και τους καλά πληροφορημένους ταξιδιώτες.

Στη Σπλάντζια υπάρχει ένας δρόμος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, η οδός Σήφακα, που βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της συνοικίας κοντά στην Παλιά Πόλη των Χανίων. Ονομάζεται επίσης “τα μαχαιράδικα“, καθώς εκεί θα βρείτε μια σειρά από μικρά καταστήματα που πωλούν μια μεγάλη ποικιλία από τα γνωστά παραδοσιακά Κρητικά μαχαίρια. Στα μαχαίρια μπορείτε να βρείτε πολλές φορές χαραγμένες μερικές από τις πιο εμπνευσμένες μαντινάδες, τα μικρά Κρητικά ποιήματα που μιλάνε για τα πάντα, από την αγάπη μέχρι τη φιλοσοφία της καθημερινής ζωής, με ένα μοναδικό τρόπο.

Η μεγάλη ιστορία της συνοικίας Σπλάντζια μέσα στους αιώνες

Λόγω της εγγύτητάς της προς το Παλιό Ενετικό Λιμάνι, η Σπλάντζια ήταν μια από τις πιο δημοφιλείς γειτονιές της πόλης των Χανίων για να μείνει κάποιος κατά την Ενετική εποχή.

Το ίδιο ίσχυε και κατά τα χρόνια της οθωμανικής κατοχής της Κρήτης, όταν η Σπλάντζια ήταν ένα από τα αγαπημένα μέρη της πόλης για τους Τούρκους. Αυτή είναι και η αιτία για την ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική των κτιρίων της περιοχής: Πολλά από αυτά ήταν παλαιότερα ενετικά κτίρια, στα οποία στη συνέχεια έγιναν αλλαγές βάσει της οθωμανικής αρχιτεκτονικής της εποχής, και σήμερα συνδυάζουν και τα δύο αυτά στυλ.

Το 1821, όταν ξεκίνησε η ελληνική επανάσταση στην ηπειρωτική Ελλάδα, στην κεντρική πλατεία της Σπλάντζιας έλαβε χώρα ένα τρομακτικό ιστορικό γεγονός: Για να αποτρέψουν τον ντόπιο ελληνικό πληθυσμό από το να προσχωρήσουν στην επανάσταση, οι Τούρκοι κρέμασαν τον τοπικό Ορθόδοξο επίσκοπο από το μεγάλο πλατάνι της πλατείας. Στο ίδιο σημείο εκτέλεσαν επίσης και μερικούς από τους εξέχοντες Έλληνες των Χανίων. Σήμερα μια πλάκα μνημονεύει αυτό το αποτρόπαιο γεγονός. Για το λόγο αυτό, η πλατεία επίσημα ονομάζεται “πλατεία 1821”.

Στις αρχές του 20ου αιώνα, η Σπλάντζια ήταν μια από τις συνοικίες της πόλης των Χανίων που φιλοξένησε μεγάλο αριθμό Ελλήνων προσφύγων από τη Μικρά Ασία, μετά το διωγμό τους από τον τουρκικό στρατό.

Αν και η συνοικία ήταν από τις φτωχότερες της πόλης, οι κάτοικοί της εργάστηκαν σκληρά για να την βελτιώσουν. Η τουριστική ανάπτυξη της Κρήτης τις τελευταίες δεκαετίες βοήθησε τους κατοίκους της περιοχής να βρουν τους πόρους για να το κάνουν.

Ειδικά την τελευταία δεκαετία, η συνοικία της Σπλάντζιας έχει δει πολλά από τα παλιά παραδοσιακά της κτίρια να ανακαινίζονται και να μετατρέπονται σε όμορφες κατοικίες, καφέ, εστιατόρια, καταστήματα και μικρά ξενοδοχεία. Σήμερα είναι ένα από τα πιο γραφικά μέρη της πόλης των Χανίων.

Παρόλο που δεν είναι γνωστή σε πολλούς επισκέπτες, η Σπλάντζια είναι μια από τις πιο αυθεντικές συνοικίες της πόλης των Χανίων, και είναι το ιδανικό μέρος για να περπατήσετε και να ανακαλύψετε τα ίχνη της πλούσιας ιστορίας της.